
| |

Galerie zdjęć
W dniu 20 stycznia 2017r. w Domu Ludowym w Krempnej odbyło
się szkolenie kulinarne pt. "Przyprawy i mieszanki przypraw". Szkolenie dla
beneficjentów Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
FEAD 2016 nieodpłatnie poprowadził Marek Widurek. Nieodpłatnie opracował i
wydrukował materiały do szkolenia w postaci broszury oraz zaprezentował swoją
kolekcję przypraw.
Szkolenie rozpoczęło się wprowadzeniem. Prowadzący przedstawił cel i zakres
szkolenia. Następnie zostały rozdane materiały dydaktyczne. Pan Marek
zaprezentował uczestnikom i opisał działanie przypraw (zarówno tych
podstawowych, jak: różnego rodzaju sole, pieprze, zioła przyprawowe - np.
majeranek, oregano, bazylię, zioła prowanslaskie, mięta, tymianek itp.),
suszonych warzyw oraz przyprawy orientalnych i unikalnych (szafran, trufla,
wanilia, trawa cytrynowa, owoce goi).
Następnie zaprezentował różne sposoby tworzenia mieszanek przypraw (młynek,
blender, moździerz). Wykonano trzy rodzje mieszanek:
Mieszanka
uniwersalna
Składniki:
2 łyżki suszonego koperku
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki suszonej bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć razem. Zamknąć szczelnie w słoiczku, dobrze
wymieszać.
Wegeta
Składniki:
5 marchewek, 2 pietruszki, 1 por, 2 duże cebule, 1 duża czerwona papryka,
pęczek lubczyku, pęczek natki pietruszki, pęczek koperku, 5 ząbków czosnku, 10
ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 4 łyżeczki kurkumy, 3 łyżeczki
pieprzu czarnego, 2 łyżeczki estragonu, 2 łyżeczki czarnuszki, 3 łyżki soli
himalajskiej lub grubej soli morskiej.
Wykonanie:
Marchewki, pietruszki, seler, cebulę i por dokładnie umyć, po czym pokroić w
cienkie plasterki. Paprykę pokroić w kostkę, a zioła odciąć od łodyżek.
Wszystkie składniki ułożyć na suszarce do warzyw i suszyć je do momentu aż będą
zupełnie pozbawione wody i sztywne. Podczas suszenia przekładać je co jakiś
czas. Jeśli nie ma w domu suszarki, można wysuszyć warzywa w piekarniku. Ułożyć
je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym suszyć w temperaturze 65
st. C przez kilka godzin, aż będą twarde. Gdy warzywa są już wysuszone, dodać do
nich pozostałe zioła oraz sól i wszystko dokładnie rozdrobnić używając blendera
(maszynki do mięsa z drobnym sitkiem), po czym przesypać do szczelnie zamykanego
pojemnika.
Przyprawa do dań włoskich
Składniki:
1 łyżeczka suszonego czosnku, 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki oregano, 1
łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka kolo-rowego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka estragonu, 1 łyżeczka soli gruboziarnistej, kilka plasterków
suszonych pomidorów
Wykonanie:
Rozgnieść pomidory w moździerzu, dodać pozostałe przyprawy, dokładnie
wymieszać i szczelnie za-mknąć.
Mówiono również o zagrożeniach wynikających ze stosowania chemii w przemyśle
spożywczym i różnego rodzaju szkodliwych dodatkach do przypraw kupowanych w
sklepach, szczególnie dotyczy to mieszanek (stosuje się: konserwanty,
antyzbrylacze, barwniki, emulgatory, antyutleniacze, zagęszczacze i inne np.
regulatory kwasowości, spulchniacze, antyzbrylacze, substancje słodzące,
rozpuszczalniki).
Prowadzący zachęcił do
samodzielnego zbierania i suszenia ziół przyprawowych, samodzielnego
przyrządzania mieszanek a zakupy radził robić w zaufanych, wyspecjalizowanych i
sprawdzonych sklepach.
Na zakończenie odbyła sie degustacja przyrządzonych podczas szkolenia potraw:
surówki z ogórka kiszonego i cebulki oraz bulionu ugotowanego metodą pięciu
przemian. Dodatkowo spróbowano smalczyku domowego z mieszanką przypraw a każdy
uczestnik otrzymał próbki wykonanych na zajęciach mieszanek.
Na zakończenie Prezes Stowarzyszenia
"Dla Równości" Mirosława Widurek (prywatnie żona prowadzącego) podziękowała za
przeprowadzenie szkolenia.
Poniżej galerie zdjęć:
Galeria 1
Galeria 2
Galeria 3
Galeria 4
Galeria 5
Galeria 6
do góry strony
Galeria 1
do góry strony
do spisu galerii
Galeria 2
do góry strony
do spisu galerii
Galeria 3
do góry strony
do spisu galerii
Galeria 4
do góry strony
do spisu galerii
Galeria 5
do góry strony
do spisu galerii
Galeria 6
do góry strony
do spisu galerii
| |

Polecamy
na naszej stronie i u
naszych znajomych:

Archiwum 2015-2021


Nasze ostatnie
działania:



UWAGA!!!
Warsztaty dietetyczne 5 lipca 2022r.
Krempna, Polany, Myscowa

Debata z
organizacjami pozarządowymi o pomocy humanitarnej


Niedzielne
wizyty

Ruszyła edycja Kart Caritas Polska „Na Codzienne Zakupy”

Karty Witamy i
Pomagamy

Bajki
Babci Mirki oddane do składu

Wolontariat w
czasie wojny - debata - Nowa Dęba 14 maja 2022r.

Z wizytą u Smerfusia

Wietrznieńska wizyta

Miła
niespodzianka w Kinie Za Rogiem w Rzeszowie

Poranek w Cisnej

Miły gest
Burmistrza Jworowa

Miły rytuał - kolejne czwartkowe
spotkanie z Ukraińskimi kobietami-uchodźcami wojennymi w Kinie Za Rogiem w
Rzeszowie, 28 kwietnia 2022r.

Czas kobiet -
przekazujemy żywność od Jeronimo Martins do walczącej Ukrainy przez Lwów do
Buczy, Irpienia i Charkowa

Pomocy ciąg
dalszy

Oto krasnal Uparte
Uszko

Deszczowy
czwartek

Na ratunek
bananom

Świąteczny
fidrygałek Mirki Widurek

W drodze Poniedziałek Wielkanocny 18 kwietnia 2022

Nadzieja - Polsko-Ukraińskie
Śniadanie Wielkanocne

Jak zawsze Świąteczne paczki dla rzeszowskich ubogich

Spotkanie z kobietami -
Зустріч з жінками


Przed jutrzejszym
ważnym spotkaniem



Bajki dla
dzieci w wersji ukraińskiej

Tak
rozdzielamy żywność i środki czystości

Autostradą do Folkowiska

Liczy się
współraca

Droga na granicę!

To
spotkanie zostanie ze mną na zawsze

Przygotowania do wyjazdu

Prezentowo

Grupa Parasol

Gotujemy dla wolontariuszy

Transport darów
do magazynu

Zbiórka
darów dla uchodźców z Ukrainy 28.02 - 3.03 2022

Rekomendacje do nagród Dla
Dobra Wspólnego

Znów
Rzeszów - styczeń 2022r.

Piąte urodziny Zupy na Placu

Razem
znaczy więcej i lepiej

Po
pierwsze nie marnujmy

Razem Dla
Seniorów

Głos Seniora w BN

UWAGA!!!
Rusza Program
Pomoc Żywnościowa
POPŻ 2021

Efekty
Programu POPZ 2020

Z wizytą u
przyjaciół

Pamiętamy o tych, co mają tak niewiele

Idą
Święta stuk, stuk, stuk...

Jabłuszko,
ach jabłuszko

Mikołajkowo

Święto tych co
pomagają

Liczy się
każdy gest dobroci

Współpraca

Minął
kolejny tydzień

Spotkanie
autorskie Mirki Widurek Jaśliska 22.10.2021

Zupa Na
Placu Święto Ubogich Rzeszów

Warszawskie
spotkania w Emausie

Na Plantach z okazji urodzin ŻyWej Pracowni

Pożegnanie Bogdana
Płóciennika

Cudownych
przyjaciół mam

Konkurs Kulinarny

Karty Dobra

Fead wrzesień 2021

Małe
kroczki

Mały
wkład, małego stowarzyszenia, by życie niektórych choć w małym stopniu stało
się lepsze

Sierpniowa niedziela Kraków 9 sierpnia 2021

Lipcowa wizyta w Emausie

Obrazy Zbycha ciągle w Beskidzie Niskim

Krakowskie spotkania i rozstania

Krakowski akcent
w Beskidzie Niskim

Wystawa Fotografii Roberta Werbanowa

Szkolenia POPŻ

Wielkanocnie na Spółdzielczej -na krośnieńskiej starówce

Pracowity piątek w Rzeszowie

Pod znakiem
seniorów

Felieton w ngo.pl

Felieton w ngo.pl

Znów w Krośnie!

Goście z
Łańcuta w Beskidzie Niskim

Dostawa
żywności POPŻ
26-27 marca 2021r

Beskidzka Pajda znów Rzeszowie

Rozszerzenie naszej działalności

Zbiórka ciepłej odzieży dla osób bezdomnych

Rusza PO PŻ 2020
podpisaliśmy umowę z Podkarpackim Bankiem Żywności w Rzeszowie

Zbiórka ciepłej odzieży dla osób bezdomnych

Beskidzka Pajda u seniorów pedagogów w Krośnie i okolicach

Poświątecznie w Jadłodzielni

Nasz
Świąteczny miszmasz


UWAGA SENIORZY
INFOLINIA DLA OSZUKANYCH:
42 279 73 55

|