„Włącz się w społeczną pomoc bliźnim.
   Otwórz się ku ubogim i chorym.
   Użyczaj ze swego.”

                                                                             Stefan Wyszyński – Prymas Tysiąclecia

 

Pomoc dla uchodźców z Ukrainy Procedury Trudny czas pandemii Nasze działania Dla dobra wspólnego Aktualności i archiwum Publicystyka Media o nas i u nas O nas

Niefinansowane szkolenie FEAD w Krempnej

 

Strona główna W górę Podkarpackie Inicjatywy Lokalne 2017 15 lat Podkarpackiego Banku Żywności II Podkarpackie Forum Obywatelskie Niefinansowane szkolenie FEAD w Krempnej Kromka chleba od serca - Lublin 16-17.10.2017 Zima u Widurków Ela Makoś - pożegnanie KGW Szczawne-Kulaszne laureatem plebiscytu Nowin Dzień Wolontariusza
 

 

Strona główna
W górę

Galerie zdjęć

        W dniu 20 stycznia 2017r. w Domu Ludowym w Krempnej odbyło się szkolenie kulinarne pt. "Przyprawy i mieszanki przypraw". Szkolenie dla beneficjentów Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym FEAD 2016 nieodpłatnie poprowadził Marek Widurek. Nieodpłatnie opracował i wydrukował materiały do szkolenia w postaci broszury oraz zaprezentował swoją kolekcję przypraw.

        Szkolenie rozpoczęło się wprowadzeniem. Prowadzący przedstawił cel i zakres szkolenia. Następnie zostały rozdane materiały dydaktyczne. Pan Marek zaprezentował uczestnikom i opisał działanie przypraw (zarówno tych podstawowych, jak: różnego rodzaju sole, pieprze, zioła przyprawowe - np. majeranek, oregano, bazylię, zioła prowanslaskie, mięta, tymianek itp.), suszonych warzyw oraz przyprawy orientalnych i unikalnych (szafran, trufla, wanilia, trawa cytrynowa, owoce goi).

    Następnie zaprezentował różne sposoby tworzenia mieszanek przypraw (młynek, blender, moździerz). Wykonano trzy rodzje mieszanek:

Mieszanka uniwersalna

Składniki:
2 łyżki suszonego koperku
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki suszonej bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć razem. Zamknąć szczelnie w słoiczku, dobrze wymieszać.
Wegeta
Składniki:
5 marchewek, 2 pietruszki, 1 por, 2 duże cebule, 1 duża czerwona papryka, pęczek lubczyku, pęczek natki pietruszki, pęczek koperku, 5 ząbków czosnku, 10 ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 4 łyżeczki kurkumy, 3 łyżeczki pieprzu czarnego, 2 łyżeczki estragonu, 2 łyżeczki czarnuszki, 3 łyżki soli himalajskiej lub grubej soli morskiej.
Wykonanie:
Marchewki, pietruszki, seler, cebulę i por dokładnie umyć, po czym pokroić w cienkie plasterki. Paprykę pokroić w kostkę, a zioła odciąć od łodyżek. Wszystkie składniki ułożyć na suszarce do warzyw i suszyć je do momentu aż będą zupełnie pozbawione wody i sztywne. Podczas suszenia przekładać je co jakiś czas. Jeśli nie ma w domu suszarki, można wysuszyć warzywa w piekarniku. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym suszyć w temperaturze 65 st. C przez kilka godzin, aż będą twarde. Gdy warzywa są już wysuszone, dodać do nich pozostałe zioła oraz sól i wszystko dokładnie rozdrobnić używając blendera (maszynki do mięsa z drobnym sitkiem), po czym przesypać do szczelnie zamykanego pojemnika.
Przyprawa do dań włoskich
Składniki:
1 łyżeczka suszonego czosnku, 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka kolo-rowego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka estragonu, 1 łyżeczka soli gruboziarnistej, kilka plasterków suszonych pomidorów
Wykonanie:
Rozgnieść pomidory w moździerzu, dodać pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać i szczelnie za-mknąć.
Mówiono również o zagrożeniach wynikających ze stosowania chemii w przemyśle spożywczym i różnego rodzaju szkodliwych dodatkach do przypraw kupowanych w sklepach, szczególnie dotyczy to mieszanek (stosuje się: konserwanty, antyzbrylacze, barwniki, emulgatory, antyutleniacze, zagęszczacze i inne np. regulatory kwasowości, spulchniacze, antyzbrylacze, substancje słodzące, rozpuszczalniki).
         Prowadzący zachęcił do samodzielnego zbierania i suszenia ziół przyprawowych, samodzielnego przyrządzania mieszanek a zakupy radził robić w zaufanych, wyspecjalizowanych i sprawdzonych sklepach.

        Na zakończenie odbyła sie degustacja przyrządzonych podczas szkolenia potraw: surówki z ogórka kiszonego i cebulki oraz bulionu ugotowanego metodą pięciu przemian. Dodatkowo spróbowano smalczyku domowego z mieszanką przypraw a każdy uczestnik otrzymał próbki wykonanych na zajęciach mieszanek.
        Na zakończenie Prezes Stowarzyszenia "Dla Równości" Mirosława Widurek (prywatnie żona prowadzącego) podziękowała za przeprowadzenie szkolenia.

Poniżej galerie zdjęć:

Galeria 1

Galeria 2

Galeria 3

Galeria 4

Galeria 5

Galeria 6

do góry strony

Galeria 1

.

do góry strony

do spisu galerii

Galeria 2

.

do góry strony

do spisu galerii

Galeria 3

.

do góry strony

do spisu galerii

Galeria 4

.

do góry strony

do spisu galerii

Galeria 5

.

do góry strony

do spisu galerii

Galeria 6

.

do góry strony

do spisu galerii

Polecamy

na naszej stronie i u naszych znajomych:

Archiwum 2015-2021

 

 

 

Nasze ostatnie

działania:

 

 

UWAGA!!!

Warsztaty dietetyczne 5 lipca 2022r. Krempna, Polany, Myscowa

Debata z organizacjami pozarządowymi o pomocy humanitarnej

Dostrzegając pracę innych

Niedzielne wizyty

Ruszyła edycja Kart Caritas Polska „Na Codzienne Zakupy”

Karty Witamy i Pomagamy

Bajki Babci Mirki oddane do składu

Wolontariat w czasie wojny - debata - Nowa Dęba 14 maja 2022r.

Z wizytą u Smerfusia

Wietrznieńska wizyta

Miła niespodzianka w Kinie Za Rogiem w Rzeszowie

Poranek w Cisnej

Miły gest Burmistrza Jworowa

Miły rytuał - kolejne czwartkowe spotkanie z Ukraińskimi kobietami-uchodźcami wojennymi w Kinie Za Rogiem w Rzeszowie, 28 kwietnia 2022r.

Czas kobiet - przekazujemy żywność od Jeronimo Martins do walczącej Ukrainy przez Lwów do Buczy, Irpienia i Charkowa

Pomocy ciąg dalszy

Oto krasnal Uparte Uszko

Deszczowy czwartek

Na ratunek bananom

Świąteczny fidrygałek Mirki Widurek

W drodze Poniedziałek Wielkanocny 18 kwietnia 2022

Nadzieja - Polsko-Ukraińskie Śniadanie Wielkanocne

Jak zawsze Świąteczne paczki dla rzeszowskich ubogich

Spotkanie z kobietami - Зустріч з жінками

Kolejna wyprawa do Cieszanowa-Budomierza - 5 kwietnia 2022r. deszczowy wtorek.

Przed jutrzejszym ważnym spotkaniem

 

Z Katią i Sofijką w Kinie Za Rogiem Cafe w Rzeszowie
З Катею та Софійкою в Kino Za Rogiem Café у Жешові

Bajki dla dzieci w wersji ukraińskiej

Tak rozdzielamy żywność i środki czystości

Autostradą do Folkowiska

Liczy się współraca

Droga na granicę!

To spotkanie zostanie ze mną na zawsze

Przygotowania do wyjazdu

Prezentowo

Grupa Parasol

Gotujemy dla wolontariuszy

Transport darów do magazynu

Zbiórka darów dla uchodźców z Ukrainy 28.02 - 3.03 2022

Rekomendacje do nagród Dla Dobra Wspólnego

 

Znów Rzeszów - styczeń 2022r.

 

 Piąte urodziny Zupy na Placu

 Razem znaczy więcej i lepiej

  Po pierwsze nie marnujmy

 Razem Dla Seniorów

Głos Seniora w BN

UWAGA!!!
Rusza Program

Pomoc Żywnościowa
POPŻ 2021

Efekty Programu POPZ 2020

Z wizytą u przyjaciół

 

Pamiętamy o tych, co mają tak niewiele

Idą Święta stuk, stuk, stuk...

Jabłuszko, ach jabłuszko

Mikołajkowo

Święto tych co pomagają

Liczy się każdy gest dobroci

Współpraca

Minął kolejny tydzień

Spotkanie autorskie Mirki Widurek Jaśliska 22.10.2021

Zupa Na Placu Święto Ubogich Rzeszów

Warszawskie spotkania w Emausie

Na Plantach z okazji urodzin ŻyWej Pracowni

Pożegnanie Bogdana Płóciennika

Cudownych przyjaciół mam

Konkurs Kulinarny

 Karty Dobra

Fead wrzesień 2021

 

Małe kroczki

Mały wkład, małego stowarzyszenia, by życie niektórych choć w małym stopniu stało się lepsze

Sierpniowa niedziela Kraków 9 sierpnia 2021

Lipcowa wizyta w Emausie

Obrazy Zbycha ciągle w Beskidzie Niskim

Krakowskie spotkania i rozstania

Krakowski akcent
w Beskidzie Niskim

Wystawa Fotografii Roberta Werbanowa

Szkolenia POPŻ

 

   

 

 

Wielkanocnie na Spółdzielczej -na krośnieńskiej starówce

Pracowity piątek w Rzeszowie

Pod znakiem seniorów

Felieton w ngo.pl

Felieton w ngo.pl

Znów w Krośnie!

Goście z Łańcuta w Beskidzie Niskim

Dostawa żywności POPŻ
26-27 marca 2021r

Beskidzka Pajda znów Rzeszowie

Rozszerzenie naszej działalności

Zbiórka ciepłej odzieży dla osób bezdomnych

Rusza PO PŻ 2020 podpisaliśmy umowę z Podkarpackim Bankiem Żywności w Rzeszowie

Zbiórka ciepłej odzieży dla osób bezdomnych

Beskidzka Pajda u seniorów pedagogów w Krośnie i okolicach

Poświątecznie w Jadłodzielni

Nasz Świąteczny miszmasz


UWAGA SENIORZY INFOLINIA DLA OSZUKANYCH:
42 279 73 55

 

Strona główna ] W górę ]

Wyślij pocztę do mwidurek@onet.eu z pytaniami i uwagami dotyczącymi tej witryny sieci web.
Copyright © 2016 Stowarzyszenie "Dla Równości" w Draganowej; dlarownosci@onet.eu ; dlarownosci@wp.pl
Ostatnia modyfikacja: 01 lipca 2022