„Włącz się w społeczną pomoc bliźnim.
   Otwórz się ku ubogim i chorym.
   Użyczaj ze swego.”

                                                                             Stefan Wyszyński – Prymas Tysiąclecia

 

O nas Nasze działania Aktualności Dla dobra wspólnego Trudny czas pandemii Pomoc dla uchodźców z Ukrainy Publicystyka Archiwum Procedury

Zupa w Kato - 16 lipca 2020r.

 

Strona główna W górę
 

 

Strona główna
W górę

Wizyta w Kato

 

Od kilku miesięcy szykowaliśmy się do tej wizyty. Wczoraj 16 lipca odwiedziliśmy „Zupę w Kato” prowadzoną przez Wspólnotę Dobrego Pasterza w Katowicach.

 

Niebawem umieścimy tu film ilustrujący naszą wyprawę do Katowic

W tym celu Marek przygotował przepis na zupę „krupnik”. Jak zwykle wsad mięsny (10 kg schabu) i chleb pochodziły z naszych Biedronek, które obsługujemy we współpracy z Podkarpackim Bankiem Żywności w Rzeszowie. Pozostałe składniki oprócz zieleniny, którą dostaliśmy od Bernatki, Izy i Amelki kupiliśmy po drodze.

W Biedronce w Pilźnie zaopatrzyliśmy się w: marchewkę, cebulę, seler, por, czosnek, śmietanę. kaszę i przyprawy a w Lidlu w Tarnowie ziemniaki i pietruszkę. Ceny ziemniaków oszalały i poszybowały do 4zł za kg.

W samochodzie wieźliśmy do Katowic również domowe soki, przeciery, suszone prawdziwki, suszoną paprykę i suszone cytrusy do herbaty a także worek męskich ubrań od sąsiadek Bernatki, Izy i Amelki.

Zabraliśmy ze sobą kupione kiedyś i częściowo zasponsorowane przez dukielskiego szewca latareczki i ufundowane przez nas małe radio na baterie dla kogoś z pustostanów.

„Zupa w Kato” gości w magicznym miejscu zwanym klubem „Wysoki zamek”. Mieści się w starej dzielnicy Katowic w jednej z tych kamienic-seniorek z czerwonej cegły.

Przywitał nas gospodarz Marek, wyróżniający się w wyglądzie długą zadbaną brodą, pełnym ciepła spojrzeniem i bijącym na odległość spokojem.

Miejsce niesamowite!

Nikt nas nie pouczał jak przedszkolaków, którzy pierwszy raz weszli na salę. Bez zbędnego pośpiechu i nadmiernego dydaktyzmu i tak zrobiliśmy swoje. Marek kroił mięso i asystował szefowej kuchni w gotowaniu, a ja kroiłam warzywa, nazwijmy to „w drobną kostkę” ;).

Podczas naszej pracy odbywała się próba przed koncertem zespołu muzycznego „Sega Band”. Nad wszystkim dyskretnie czuwali Ewa i Rafał a w kuchni dowodziła Bogusia w towarzystwie Aureliusza i Marka.

Ku naszemu zaskoczeniu Ewa i Marek obdarowali nas dyplomem i firmowymi kubkami. To był gest, który zrobił na nas ogromne wrażenie bo w ten sposób doceniono nasze zaangażowanie i powiedziano nam zwykłe słowo „dziękuję”.

Po wspólnej modlitwie pojechaliśmy na Skwer Przyjaciół z Miszkolca. Tam rozdaliśmy pod 170 osobom zupę i paczki żywnościowe. Było sporo osób starszych.

Władze Miasta Katowice niestety pozostawiły osoby bezdomne w czasie pandemii na ulicy. Pustostany są natychmiast likwidowane, a noclegownie nie funkcjonują. Pozostają krzaki, ławki albo stary zepsuty samochód, w którym wegetują dwie osoby. Bieda i ubóstwo szaleją, zataczają coraz większe kręgi. Zamurowywanie okien na pustostanach to dla tych ludzi katastrofa, dodatkowo wzmocniona brakiem noclegowni i łaźni.

Dziękujemy Ewie, Markowi, Rafałowi, Bogusi, Aureliuszowi i innym wspaniałym ludziom skupionym wokół wspólnoty Dobrego Pasterza.

Dziękujemy za to, że potraktowali nas z szacunkiem, pozwolili uczestniczyć w pomocy osobom bezdomnym i ubogim.

Do zobaczenia we wrześniu. Tego miejsca nie da się nie odwiedzić, a tej atmosfery przepojonej wzajemnym szacunkiem nie da się zapomnieć.

Wkrótce Marek zacznie kisić żurek na wrześniowe gotowanie a ja poproszę moje wspaniałe koleżanki, by upiekły jak zwykle smaczne, domowe ciasta.

A specjalnie dla Rafała przywiozę jeszcze trochę suszonych owoców cytrusowych do zimowej herbatki.

Draganowa, 17 lipca 2020r.
© Mirka Widurek

Galeria zdjęć:

kliknij w miniaturę

 

Przepis na krupnik:
Składniki:
chude mięso wieprzowe 7 kg
kasza pęczak 2,5kg
marchewka 3 kg
pietruszka 2 kg
seler 3 szt.
por 4 szt.
cebula 2 kg
ziemniaki 10kg
śmietana 2 l
czosnek 5 główek
natka pietruszki 5 pęczków
natka koperku 2 pęczki
natka lubczyku 1 pęczek
suszone grzyby 250g
liście laurowe 60 szt.
sól 30 dag
ziele angielskie 60 ziaren
pieprz 120 ziaren
chleb do zupy 10 szt.

Przyrządzenie:
Mięso opłukać pod zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Postawić garnek na palniku i doprowadzić wodę do wrzenia. Zdjąć szumowiny z powierzchni i zmniejszyć moc palnika, by zupa lekko się gotowała pod lekko uchyloną pokrywką. Po ściągnięciu szumowin dodać do zupy ziele angielskie, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu oraz suszone kawałki grzybów. Wywar z mięsa gotować pod przykryciem, na niezbyt dużym ogniu przez około 1 godzinę. W międzyczasie obrać cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie pokroić je w kostkę o boku ok. 0,5 cm. Por pokroić na półplasterki. Po godzinie gotowania się wywaru mięsnego należy wyciągnąć mięso i oddzielić je od kości (jeśli są) i pokroić w kostkę. Następnie ponownie wrzucić do zupy mięso oraz pokrojone warzywa. Gotować całość dalej na małym płomieniu przez około 30 minut. Następnie ziemniaki obrać z łupin i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Kaszę można przepłukać kilka razy na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Ziemniaki oraz kaszę dodać do garnka z gotującą się zupą i gotować dalej przez kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania (ok. 5-10 minut przed zakończeniem gotowania) doprawić zupę solą. Doprawić krupnik również majerankiem i pieprzem do smaku. Po tych 20 minutach wszystkie warzywa (w tym ziemniaki) powinny być miękkie. Jeśli nie są, to należy wydłużyć czas gotowania o kilka minut. Gdyby zupa Waszym zdaniem wyszła zbyt gęsta, to możecie dodać do niej odrobinę wody. Natkę pietruszki drobno posiekać. Ugotowaną zupę przelać do talerzy. Oprószyć natką pietruszki. Zabielić śmietaną.
 

Polecamy

na naszej stronie i u naszych znajomych:

Archiwum 2015-2023

Nasze działania

 Karty Dobra

Karty Na Codzienne Zakupy

 

Bajki Babci Mirki

Pomoc dla Ukrainy

 

Nasze ostatnie

działania:

Rozdysponowaliśmy
Karty Dobra dla Seniorów

w edycji 2203/24

 

 

POPŻ - działania niefinasowane

POPŻ - działania niefinasowane

 

Od soboty do poniedziałku

 

W siedzibie Głosu Seniora

Jak to robić? Jak pomagać i wspierać nie stygmatyzując?

 

W Kancelarii Prezydenta RP wręczono Nagrody „Razem Dla Seniorów” pod Honorowym Patronatem Małżonki Prezydenta RP Agaty Kornchauser-Dudy - 25 października 2022r.

Jak zostać pasibrzuchem

UWAGA!!!

Warsztaty dietetyczne 5 lipca 2022r. Krempna, Polany, Myscowa

Lwów - Odessa 29 czerwca - 2 lipca 22'

Spotkanie w Kinie Kijów

Wsparcie

Debata z organizacjami pozarządowymi o pomocy humanitarnej

Dostrzegając pracę innych

Niedzielne wizyty

Ruszyła edycja Kart Caritas Polska „Na Codzienne Zakupy”

Karty Witamy i Pomagamy

Bajki Babci Mirki oddane do składu

Wolontariat w czasie wojny - debata - Nowa Dęba 14 maja 2022r.

Z wizytą u Smerfusia

Wietrznieńska wizyta

Miła niespodzianka w Kinie Za Rogiem w Rzeszowie

Poranek w Cisnej

Miły gest Burmistrza Jworowa

Miły rytuał - kolejne czwartkowe spotkanie z Ukraińskimi kobietami-uchodźcami wojennymi w Kinie Za Rogiem w Rzeszowie, 28 kwietnia 2022r.

Czas kobiet - przekazujemy żywność od Jeronimo Martins do walczącej Ukrainy przez Lwów do Buczy, Irpienia i Charkowa

Pomocy ciąg dalszy

Oto krasnal Uparte Uszko

Deszczowy czwartek

Na ratunek bananom

Świąteczny fidrygałek Mirki Widurek

W drodze Poniedziałek Wielkanocny 18 kwietnia 2022

Nadzieja - Polsko-Ukraińskie Śniadanie Wielkanocne

Jak zawsze Świąteczne paczki dla rzeszowskich ubogich

Spotkanie z kobietami - Зустріч з жінками

Kolejna wyprawa do Cieszanowa-Budomierza - 5 kwietnia 2022r. deszczowy wtorek.

Przed jutrzejszym ważnym spotkaniem

 

Z Katią i Sofijką w Kinie Za Rogiem Cafe w Rzeszowie
З Катею та Софійкою в Kino Za Rogiem Café у Жешові

Bajki dla dzieci w wersji ukraińskiej

Tak rozdzielamy żywność i środki czystości

Autostradą do Folkowiska

Liczy się współraca

Droga na granicę!

To spotkanie zostanie ze mną na zawsze

Przygotowania do wyjazdu

Prezentowo

Grupa Parasol

Gotujemy dla wolontariuszy

Transport darów do magazynu

Zbiórka darów dla uchodźców z Ukrainy 28.02 - 3.03 2022

Rekomendacje do nagród Dla Dobra Wspólnego

 

Znów Rzeszów - styczeń 2022r.

 

 Piąte urodziny Zupy na Placu

 Razem znaczy więcej i lepiej

  Po pierwsze nie marnujmy

 Razem Dla Seniorów

Głos Seniora w BN

UWAGA!!!
Rusza Program

Pomoc Żywnościowa
POPŻ 2021

Efekty Programu POPZ 2020

Z wizytą u przyjaciół

 

Pamiętamy o tych, co mają tak niewiele

Idą Święta stuk, stuk, stuk...

Jabłuszko, ach jabłuszko

Mikołajkowo

Święto tych co pomagają

Liczy się każdy gest dobroci

Współpraca

Minął kolejny tydzień

Spotkanie autorskie Mirki Widurek Jaśliska 22.10.2021

Zupa Na Placu Święto Ubogich Rzeszów

Warszawskie spotkania w Emausie

Na Plantach z okazji urodzin ŻyWej Pracowni

Pożegnanie Bogdana Płóciennika

Cudownych przyjaciół mam

Konkurs Kulinarny

 Karty Dobra

Fead wrzesień 2021

 

Małe kroczki

Mały wkład, małego stowarzyszenia, by życie niektórych choć w małym stopniu stało się lepsze

Sierpniowa niedziela Kraków 9 sierpnia 2021

Lipcowa wizyta w Emausie

Obrazy Zbycha ciągle w Beskidzie Niskim

Krakowskie spotkania i rozstania

Krakowski akcent
w Beskidzie Niskim

Wystawa Fotografii Roberta Werbanowa

Szkolenia POPŻ

 

   

 

 

Wielkanocnie na Spółdzielczej -na krośnieńskiej starówce

Pracowity piątek w Rzeszowie

Pod znakiem seniorów

Felieton w ngo.pl

Felieton w ngo.pl

Znów w Krośnie!

Goście z Łańcuta w Beskidzie Niskim

Dostawa żywności POPŻ
26-27 marca 2021r

Beskidzka Pajda znów Rzeszowie

Rozszerzenie naszej działalności

Zbiórka ciepłej odzieży dla osób bezdomnych

Rusza PO PŻ 2020 podpisaliśmy umowę z Podkarpackim Bankiem Żywności w Rzeszowie

Zbiórka ciepłej odzieży dla osób bezdomnych

Beskidzka Pajda u seniorów pedagogów w Krośnie i okolicach

Poświątecznie w Jadłodzielni

Nasz Świąteczny miszmasz


UWAGA SENIORZY INFOLINIA DLA OSZUKANYCH:
42 279 73 55

 

Strona główna ] W górę ]

Wyślij pocztę do mwidurek@onet.eu z pytaniami i uwagami dotyczącymi tej witryny sieci web.
Copyright © 2016 Stowarzyszenie "Dla Równości" w Draganowej; dlarownosci@onet.eu ; dlarownosci@wp.pl
Ostatnia modyfikacja: 20 października 2023